Duminică, 19 Septembrie 2021
No events found.

Festivalul „Repere, Mituri, Identități”

Teatrul Ararat, având ca partener principal Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, vă invită la ce-a de a V-a ediție a festivalului Național al Artelor „Repere, Mituri, Identități”.
Intitulat generic „Seri de Teatru la Muzeul Satului”, Festivalul „Repere, Mituri, Identități” a debutat ca un festival de teatru, ajungând de la o ediție la alta să devină din ce în ce mai complex, spectacolelor de teatru adăugându-li-se vernisaje ale unor expoziții (din ediția a III-a, încoace), proiecții de filme (în ediția a IV-a, cea de anul trecut), și urmând ca în această ediție să avem în fiecare seară de festival câte patru evenimente culturale – lansare de carte, vernisaj, spectacol de teatru, recital de dans/muzică/parada modei, etc.
Așadar, vă așteptăm, de la ora 19, începând din 1 august și până în 26 septembrie, în fiecare duminică și/sau sâmbătă, la evenimentele culturale din cadrul festivalului nostru. 

Programul ediției a V-a:

1 august, ora 19:00: Prezentarea revistei „Cronica satului Desești” și vernisajul expoziției „Lumini în vatra satului”

1 august, ora 20:00: Soacra cu trei nurori (pentru rezervări vă rugăm completați acest formular)

1 august, ora 21:30 Horă în sat - seară tradițională românească susținută de Ansamblul Folcloric Național Transilvania

8 august, ora 19:00: Prezentări de cărți pentru copii și vernisajul expoziției „Povești în dialog”

8 august, ora 20:00: Cenușăreasa

14 august, ora 19:00: Poezia picturii versus pictura poeziei

14 august, ora 21:00: Romanța anonimilor

22 august, ora 19:00: Vernisajul expoziției "DĂRUIRI"

22 august, ora 20:00: Lansarea cărților „Secretul Lunii” de Virginia Paraschiv și „Grota” de Mihai Ganea

22 august, ora 20:30: Inflexiuni Spirituale

22 august, ora 21:00: Gunoierul

29 august, ora 19:00: Vernisajul expoziției "CLOVNI ȘI JUCĂRII"

29 august, ora 19:40: MUZICANDO - joc creat și produs în Maramureș

29 august, ora 20:30: Când jucăriile spun „Pa!”

4 septembrie, ora 19:00: Vernisajul expoziției de metafore vizuale „cuvinte... repere, metafore... mituri, scene... identități”

4 septembrie, ora 19:30: Armonii de toamnă

4 septembrie, ora 20:30: Cerere în căsătorie

12 septembrie, ora 19:00: URME PRIN TIMP

12 septembrie, ora 19:30: RUGĂ PENTRU BRÂNCOVENI

12 septembrie, ora 20:30: DOSARUL BRÂNCOVEANU SAU CUM AM DEVENIT UN SFÂNT

19 septembrie, ora 19:00: vernisajul expoziției de gravură „Zgârieturi în alb și negru”

19 septembrie, ora 19:30: moment de muzică și dans “Ritmuri și Vibrații”

19 septembrie, ora 20:30: "Viața ca o paradă sau Doamna cu principii"

 

Programul festivalului este într-o continuă actualizare și poate suferi mici modificări față de datele anunțate anterior (apăsați aici pentru a fi la curent cu ultimele evenimente).

Informații suplimentare la 0723 215 912, 0723 196 398 sau 0740 043 136.

 

Duminică, 1 august, de la ora 19, în ambianța oferită de Muzeul Satului din Baia Mare, a început ediția a cincea a Festivalului „Repere, Mituri, Identități”.

În debutul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției „Lumini în vatra satului”, cuprinzând lucrări din edițiile precedente ale Taberei de Artă și Solidaritate, de la Desești, devenită, între timp, prin grija preotului Ioan Ardelean, Școală de vară pentru copii din așezămintele pentru ocrotirea copiilor, care au nevoie să-și vindece sufletul cu lumină și culoare. Despre această idee generoasă va vorbi însuși preotul Ioan Ardelean.

În același context, al tradiției și identității, a avut loc prezentarea revistei „Cronica satului Desești”, care și-a croit drum spre inima cititorilor în 2016, fiind editată de Asociația culturală „Nichita Stănescu” și Parohia ortodoxă Desești. O cronică a timpului satului, adevărat rezervor de mit și legendă, o revistă cerută de vuietul vremii, pentru înțelegerea vieții satului, dar și o revistă de înălțare a sufletului, într-un efort de regăsire a identității noastre, a vieții rurale autentice. Gânduri despre sat și revistă au fost rostite de Gheorghe Pârja.

Duminică, 8 august 2021, începând de la ora 19, la șura gospodăriei Preluca, din Muzeul Satului Baia Mare, a debutat ce-a de a 2-a zi a Festivalului Național al
Artelor "Repere, Mituri, Identități", cu lansarea a patru cărți pentru copii scrise de scriitoarea Aurelia Oancă: „Tărâmul zânelor”, „Două fete... Miruna”, „Prin ochi de copil” și „Lumea minunată a poveștilor”.
În continuarea serii a avut loc vernisajul expoziției "Povești în dialog". Expoziția a cuprins picturi ale artistei Dora Sălăjan.
După ora 20 la Teatrul de Vară, au avut loc momente de dans și parada modei. Seara s-a încheiat cu spectacolul Teatrului Ararat, "Cenușăreasa".

Sâmbătă, 14 august 2021, începând de la ora 19, la șura gospădăriei Preluca, din Muzeul Satului Baia Mare, a început ce-a de a 3-a zi a Festivalului Național al Artelor "Repere, Mituri, Identități". Evenimentul a debutat cu prezentarea editurii eCreator din Baia Mare, precum și a mai multor cărți de poezi ale următorilor autori maramureșeni: Florin Dragomir, Aurelia Oancă, Daniela Micu, Irina Vera Terebești și Octavia Brad.
Seara a continuat cu vernisajul expoziției cu acelaș titlu, expoziție care va conține picturi a unora dintre scriitori mai sus menționați (Florin Dragomir, Aurelia Oancă, Daniela Micu, Irina Vera Terebești și Octavia Brad), la care se alătură: Daniele Micu și Coca Carmen.
Partener principal: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.
Parteneri media: Radio Transilvania, Social FM, Kiss FM, Radio Sighet, Tv MaraMedia, TL+, Detectivul de Preșă Șoc, Maramureș TV.

Duminică, 22 august, de la ora 20, în cadrul Festivalului Național al Artelor “Repere, Mituri, Identități”, a avut loc lansarea cărților „Secretul Lunii” de Virginia Paraschiv și „Grota” de Mihai Ganea, urmat de prezentarea emisiunii radio „Inflexiuni Spirituale”, redactor - Radio TV Unirea Internațional, Austria. Seara s-a încheiat cu spumoasa comedie „Gunoierul”.

Duminică, 29 august 2021, începând de la ora 19, la șura Casei Preluca, din Muzeul Satului Baia Mare, a început cea de a 5-a zi a Festivalului Național al Artelor "Repere, Mituri, Identități". Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției colective de pictură și sculptură intitulată “Clovni și Jucării”. Începând cu ora 19:40, a fost prezentat jocul Muzicando. Jocul Muzicando este creat și editat în Sighetu-Marmaţiei şi este un joc de societate educativ ce se prezintă sub forma unui pachet de cărți de joc. Conține 56 de carduri cu ilustrații originale reprezentând instrumente muzicale și compozitori din patrimoniul muzical universal. Povestea jocului Muzicando a pornit din nevoia de jocuri educative, de la o lipsă în paleta jocurilor educaţionale. Este un sistem de jocuri adaptabil tuturor nivelurilor de înţelegere, pretându-se foarte bine pentru concursuri. Se adresează copiiilor de toate vârstele, fiind foarte educativ pentru că, ajută la:
– familiarizarea cu succesiunea culorilor curcubeului şi succesiunea notelor muzicale;
– învaţarea denumirii a 49 de instrumente muzicale;
– cunoașterea a 4 semne grafice muzicale: diez, bemol, becar şi pauza de pătrime;
– familiarizarea cu imaginile şi informaţiile despre şapte muzicieni clasici;
– dezvoltarea creierului;
Motto-ul nostru este: Muzicando apropie oamenii de cultură şi oamenii de oameni.

De la ora 20:30, la Teatrul de Vară din Baia Mare, v-a invitat să cântați și să dansați alături de ludicii Teatrului Ararat în cadrul spectacolului „Când jucăriile spun PA!”.

Sâmbătă, 4 septembrie 2021, a început cea de a VI-a zi a festivalului, de la ora 19.00, în șura casei Preluca din Muzeul Satului Baia Mare cu cernisajul expoziției de metafore vizuale „Cuvinte... repere, metafore... mituri, scene... identități”, iar de la ora 19:30, programul a continuat cu momentul muzical “ARMONII DE TOAMNĂ” în interpretarea artiștilor: Ara Sînziana Pintican - pian, Sorina Gherman - pian, Alina Andrneicuț - chitară, voce, Andrei Petruș - voce, Daniel Pop - vioară, Titus Pop - voce. Seara s-a încheiat cu una dintre cele mai îndrăgite comedii arădene, „Cerere în căsătorie”, după A.P. Cehov – în traducerea și adaptarea scenică a lui Florin Covalciuc. Spectacolul a început la ora 20:30, la Muzeul Satului Baia Mare, oferind o adevărată porție de râs tuturor celor prezenți!

Duminică, 12 septembrie 2021, începând de la ora 19, la șura Casei Preluca, din Muzeul Satului Baia Mare, a început cea de a 7-a zi a Festivalului Național al Artelor “Repere, Mituri, Identități”. Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției de pictură “URME PRIN TIMP”, cuprinzând lucrări din Tabăra de Artă și Solidaritate, de la Desești, de către reprezentați ai ASOCIATIA ARTISTILOR PLASTICI "ALEXANDRU SAINELIC" MARAMURES, devenită între timp, prin grija preotului Ioan Ardelean, Școală de vară pentru copii din așezămintele pentru ocrotirea copiilor, care au nevoie să-și vindece sufletul cu lumină și culoare. Despre această idee generoasă va vorbi însuși preotul Ioan Ardelean. Începând de la ora 19:30, în fața bisericuței de lemn din Muzeul Satului Baia Mare, va avea loc momentul muzical “RUGĂ PENTRU BRÂNCOVENI” în interpretarea Corului Armonia din Baia Mare, dirijor Adrian Iercoșan. Seara continua, cu spectacolul Teatrului din Brașov “DOSARUL BRÂNCOVEANU SAU CUM AM DEVENIT UN SFÂNT”, de la ora 20:30.
Spectacolul ,,Dosarul Brâncoveanu” are la bază textul scris de Adrian Iclenzan și Laurenţiu Blaga.
Acest text a câștigat concursul ,,Brâncoveanu 300” (organizat în anul 2014 la Târgu-Mureș).
Textul, prezentat sub forma unor spectacole lectură, în regia autorilor, precum și în regia lui Mihai Lungeanu, reprezintă o perspectivă proaspătă asupra destinului celui care a fost Constantin Brâncoveanu.
Ce înseamnă să fii sfânt? Este sfinţenia un instrument ideologic? Cine ar fi astăzi Constantin Brâncoveanu în mentalul colectiv?
Istorie scrisă și nescrisă, reflecții asupra condiției umane, prin discursul de o profunzime cutremurătoare, în interpretarea de mare sensibilitate a actorului Mihai Giurițan, a cărui voce răsună, impunătoare, aducându-ni-l înainte pe sfântul martir și binecredinciosul voievod Constantin Brâncoveanu.
,,Dosarul Brâncoveanu” poate fi ‘deschis’, pe termen nelimitat, de către publicul care dorește să-i cunoască paginile încărcate de istorie, la Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, începând cu data de 16 octombrie 2019, prin reprezentațiile viitoare, la care sunteți invitați.
Adi Iclenzan este regizor și cadru didactic asociat (la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș unde este și doctorand). Din anul 2007 a regizat mai multe spectacole în teatre din Târgu-Mureș, Brașov, Galați și Iași. Este cunoscut publicului brașovean pentre spectacolele realizate la Teatrul ,,Sică Alexandrescu” (,,Copilul Problemă”, ,,Un cuplu ciudat”, ,,Autostrada”, ,,Cu inima în pungă”).
Laurențiu Blaga este secretar artistic al Companiei ,,Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș. Teatrolog, regizor și scriitor, Laurențiu Blaga este autor al volumelor de versuri ,,Rai de ocazie”, ,,Sevraj” și ,,Singurul Dumnezeu disponibil” precum și al monografiei ,,GUGA”. Piesa scrisă de el, ,,Întoarcerea” a fost nominalizată la concursul UNITER – cea mai bună piesă a anului 2018.

Duminica aceasta, 19 septembrie 2021, începând cu ora 19, la șura Casei Preluca, din Muzeul Satului Baia Mare, va începe cea de a 8-a zi a Festivalului Național al Artelor “Repere, Mituri, Identități” - ediția a V-a. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției de gravură „Zgârieturi în alb și negru”, cuprinzând lucrările artistului Bogdan Prie. Începând cu ora 19:30, la Teatrul de Vară din Baia Mare, în cadrul Festivalului "Repere, Mituri, Identități"- ediția a V-a, va avea loc momentul de muzică și dans “Ritmuri și Vibrații” susținut de grupul de dans Red&Black și Insieme Music School, iar de la ora 20:30 vă propunem comedia neagră "Viața ca o paradă sau Doamna cu principii" de Cornel Udrea.

Parteneri media

KissFM      RadioPro  

<<  <  Septembrie 2020  >  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sa  Du 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Sala de spectacole pentru închiriat

Teatrul Ararat

Vă așteptăm la spectacolele noastre

Biletele se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură, de luni până vineri, între orele 11 și 15, precum și din foaierul Teatrului Ararat (etajul 1), cu o oră înainte de începerea spectacolului.
De asemenea biletele mai sunt disponibile și la librăria Nicolae Steinhardt, hotelul Mara și magazinele „Foto Europa” și „Foto - Muzică și Sport” (B-dul București).

Sau, on-line, pe rândul 5, de pe site-ul 

Informații şi rezervări la numărul de telefon:
0740-043 136 / 0723-275 912 / 0723-196 398