Tipărire

„Pictorul pe pancarte” de Marian Ilea

Titlu:
„Pictorul pe pancarte” de Marian Ilea
Când:
Dum, 2. August 2020, 20:30 h - 22:00 h
Unde:
Muzeului Satului - Baia Mare, Maramureș
Categorie:
Festivalul „Repere, Mituri, Identități”
Created by:
Super User

Descrierea

Teatrul Ararat vă invită DUMINICA ACEASTA, 2 august, de la ora 20:30, în cadrul Festivalului „Repere, Mituri, Identități”, la spectacolul „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea.
„În această monodramă satirică, actorul Claudiu Pintican dă viață unui personaj tipic din seria personajelor specifice comunismului, un produs efemer al unei epoci, sacrificat pe altarul istoriei crude, al cărui talent nativ este deviat și risipit, prin servirea unei ideologii sterile. Sentimentul ratării devine mai acut după căderea regimului, când se trezește fără țintă, într-o lume care nu i se potrivește. Personajul se reinventează prost, devenind un alt produs tipic, de data aceasta al „democrației”, un patron afemeiat, în asociație cu progenitura sa, la fel de ratată. Conștiința i se trezește abia la un moment dat, in fața bolii pe care o experimentează, la senectute, după o intreagă viață dusă greșit, anodin, haotic și fără un țel sau scop nobil, măreț , lăsând astfel ca talentul său nativ să se piardă. Momentul bolii devine și un moment al rememorării vieții sale, pictorul punându-și pe tapet/pictură, etapele cruciale ale existenței lui , pe care le legăm între ele si reușim astfel să vedem evoluția și direcția sa. El se autoiluzionează și se autocompătimește: „Și totusi, mie, talentul nu mi-a lipsit niciodată”, dar nu conștientizează faptul că și el este vinovat, într-o mai mare sau mai mică măsură, de risipirea sa și a talentului său într-o viață mediocră.
Tema centrală a spectacolului este așadar, risipirea talentului, a darului lui Dumnezeu, dar și renașterea omului ca pasărea Phoenix, din cenușă, din nimic.
În acest sens, finalul este unul apoteotic, deși echivoc : pe de o parte, poate nebunia personajului, pe de altă parte, revelația lui divină, eliberarea lui din carapacea rutinei, banalității și mediocrității, prin creatie, prin simbolul Omului Vitruvian al lui Da Vinci. Suferință si Sublim. Iată omul! Iată actorul! Iată creatorul! Una dintre cele mai bune producții ale regizorului si actorului Claudiu Pintican și, implicit, ale Teatrului Ararat!” Mihaela Bude
Spectacolul va avea loc la gospodăria Casa Preluca din Muzeul Satului - Baia Mare. Accesul copiilor sub 14 ani este permis numai cu acordul părinților .
?Intrarea este LIBERĂ în limita locurilor disponibile!
?Informații suplimentare la 0723 275 912/ 0740 043 136
?Mulțumiri Catering Hotea Recea


Adresa

Location:
Muzeului Satului
Strada:
Dealul Florilor nr. 1
Orașul:
Baia Mare
Județul:
Maramureș
Țara:
Romania