Pe mine mie... redă-mă!

Pe Mine„Pe mine, mie... redă-mă” sau, de ce nu, la fel de bine, de exemplu: Treptele Vieţii, Etapele Cunoaşterii (de sine), Odă Dragostei, Omagiu lui Mihai Eminescu (& William Shakespeare & Marin Sorescu), Slavă Poeziei (cea adevărată, de mesaj şi substanţă). Asistăm la un inedit spectacol care pune în valoare lirica shakespeariană, apoi pe cea eminesciană şi-n final pe cea a lui Marin Sorescu, într-o extraordinar de inspirată selecţie şi ordonare de texte cuprinse într-o specială viziune regizorală.
Distribuția: • Claudiu Pintican • Raluca Florian
Regia artistică: Claudiu Pintican.
Durata spectacolului 1 h 30 min.
reflector„Pornind de la metafora lumii ca teatru, prezentă într-o scenă din piesa shakespeareană „Cum vă place?", Claudiu Pintican reia şi dezvoltă fiecare din cele şapte vârste expuse succint în piesa divinului brit. Fără să şocheze auditoriul, actorul montează faţete complementare ale condiţiei umane într-un cadru minimalist, grevat de simboluri. Fiecărei vârste îi este ataşată, astfel, o imagine simbolică, menită să potenţeze configuraţia ideatică de ansamblu: pruncia e simbolizată prin leagăn, vârsta şcolarului prin ghiozdan, adolescenţa îndrăgostirii prin floare şi măr, adolescenţa cazonă prin sabie, maturitatea şi senectutea filosofică prin balanţă și clepsidră, iar decrepitudinea, din nou, prin leagăn. Predilecţia pentru mantii şi voaluri induce fiorul de mister specific atmosferei de tip romantic. Biblia, un alt simbol forte în eşafodajul dramatic, deţine un rol important în discursul scenic, la cartea cărţilor făcându-se apel în contexte cheie." (Cristian Pascalău)

reflector„Spectacolului Pe mine, mie... redă-mă, desfășurat în condiții atipice, nonconformiste, i se poate acorda, cu siguranță, calificativul EXCEPȚIONAL. În interiorul Bisericii Greco-Catolice „Adormirea Maicii Domnului”, situată pe strada Armoniei din Târgu Mureș, am asistat la cel mai original și profund recital din poezia eminesciană. Actorul și regizorul spectacolului este un excelent recitator și cunoscător, totodată, al operei poetice a lui Eminescu.

Acest spectacol genial, al cărui decor „încape” într-un simplu geamantan, surprinde, însă, nu doar prin prestația artistică, ci și prin originalitatea și ingeniozitatea regiei și a scenografiei. Folosind o serie de obiecte-simbol (o păpușă-bebeluș într-un coș, un ghiozdan, un măr, o sabie, o balanță, o clepsidră, o floare albastră) și creând un scenariu atent selectat din peste 60 de poezii eminesciene, regizorul ne spune prin acest spectacol povestea unei vieți care cuprinte 7 vârste, adică povestea trecerii fiecăruia dintre noi de la naștere spre moarte, de la ființă spre neființă. Muza, care vine să completeze ideea centrală a spectacolului, apare la fiecare etapă a vieții, îmbrăcată în alb, cu fața acoperită de diferite voaluri colorate, ilustrând, prin mișcări de dans, dinamica și ritmul versurilor.

Coloana sonoră a fost compusă special pentru acest spectacol de către compozitorul Călin Ionce, îmbogățită fiind de vocile imprimate pe bandă ale artiștilor: Maria Casandra Hauși, Diana Podăreanu, Adriana Covaci, Dana Ilie Bărbosu, Anton Tauf și Claudiu Pintican.”

S-ar putea să vă placă și...

Parteneri media

KissFM      RadioPro   PLUSTV SIGLA 4  TV Sighet logo

Vă așteptăm la spectacolele noastre

Biletele se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură, de luni până vineri, între orele 11 și 15, precum și din foaierul Teatrului Ararat (etajul 1), cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Informații şi rezervări la numărul de telefon: 0740-043 136 / 0723-275 912 / 0723-196 398