Festivalul de umor ,,Marin Cimponeriu”, ediția a IV-a

SlanicAici, la Slănic-Moldova, locul unde pașii călătorului străbat potecile strâmte ale muntelui, pășind peste mușchiul răsărit anume pentru odihna celui obosit, aici unde toți drumeții își potolesc setea udându-și buzele crăpate de vânt, cu apa izvorului Sf. Spiridon, unde verdele și albastrul sunt așternuturile tarâmului de poveste, ritmul și armonia acordurilor Orchestrei raionale ale fanfarei Ialoveni din Republica Moldova, condusă sub bagheta magică a maestrului Grigore Vîrlan, vor da startul celei de a IV-a ediții a Festivalului de umor ,,Marin Cimponeriu”, care va avea loc în acest weekend, 17– 18 august 2024, în Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, cu începere de la ora 17.00. Evenimentul este organizat de Primăria orașului Slănic-Moldova și este dedicat regretatului regizor, scenarist și actor, Petru Mircea Marin Cimponeriu, care a activat timp de aproape două decenii în stațiunea de la poalele Nemirei și de la a cărui naștere, în luna mai, s-au împlinit 87 de ani. Invitat de onoare și a acestei ediții este fiul acestuia, Radu-Adrian Cimponeriu.
„Marin Cimponeriu, a fost cel care a pus bazele activității culturale în stațiunea de la poalele Nemirei, prin înființarea Casei de Cultură a orașului și a Teatrului Popular de Comedie Slănic-Moldova, prima instituție de acest gen din țară (al căror director a fost pe rând, între anii 1960-1978). În decursul anilor de activitate, a asigurat regia și scenografia a peste 70 de spectacole din cele mai diverse genuri (comedie, estrada, dramă, spectacole de poezie și muzică), pentru cea mai mare parte dintre ele fiind și autorul textelor. Marin Cimponeriu, a interpretat roluri principale în majoritatea spectacolelor, care au fost prezentate de remarcabila echipa a Casei de Cultură și a Teatrului Popular de Comedie, atât pe scena sălii de spectacole din Slanic Moldova, cât și în cadrul unor reprezentanții organizate pe numeroase alte scene ale țării.”
Prima piesă de teatru pusă în scenă de către Marin Cimponeriu, la Slănic-Moldova, a fost „Soacra cu trei nurori”.
În semn de omagiu celui ce s-a dedicat promovării culturii la Slănic-Moldova, Marin Cimponeriu, după foarte mulți ani, pe scena din Foișorul de Muzică din Parcul Central al stațiunii, în cele două zile de sărbătoare, trupa de actori ai teatrului Ararat din Baia-Mare, va juca două piese de teatru; Soacra cu trei nurori, adaptată din poveștile lui I Creangă și Piatra din casă, adaptată după nuvela lui V Alecsandri.
Teatrul Ararat Baia Mare, a fost înființat în anul 2008 de către regizorul și actorul Claudiu Pintican, care dorea un mediu flexibil unde să se poată exprima artistic. Încă de la concepere, Ararat s-a vrut a fi un „teatru la comandă”, un „teatru de geamantan” care să poată prezenta spectacole nu doar pe scenele instituţiilor de profil, ci, mai ales, în spaţii neconvenţionale. Teatrul Ararat nu a jucat doar în Baia Mare şi alte câteva oraşe din judeţul Maramureş, ci şi la Cluj, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, Arad... dar și în afara graniţelor ţării; în Frankfurt am Mein, Munchen, Stuttgart şi Augsburg.
Vă așteptăm cu drag, într-un număr cât mai mare, să vă bucurați și să vibrați în mijlocul naturii care înconjoară acest minunat colț de Rai!

Primăria orașului Slănic-Moldova


Am participat la această manifestare culturală organizată de Primăria orașului Slănic-Moldova și poeta Ionica Bandrabur, eveniment în memoria actorului, regizorului și scenografului Marin Cimponeriu care, timp de peste două decenii, a încântat publicul slănicean împreună cu trupa sa de actori amatori. La acest eveniment a participat, ca la fiecare ediție, fiul celui omagiat, acesta sperând ca festivalul să aibă loc și în anii ce vor urma, dată fiind alegerea unui nou edil care să conducă destinele urbei, știut fiind că, actualul primar Gheorghe Baciu a avut, timp de 8 ani, o deosebită aplecare spre actul cultural, locuitorii orașului de la poalele Nemirei având privilegiul de a se bucura de peste 70 de activități culturale organizate anual.
Această ediție a festivalului s-a bucurat de un succes fulminant, turiștii și locuitorii orașului având șansa de a-i vedea, într-un spațiu neconvențional, „Chioșcul muzicii” din parcul central, pe actorii profesioniști ai Teatrului ARARAT din Baia Mare (singurul teatru independent din Maramureș, cu o activitate de 17 ani), trupă condusă de talentatul actor și regizor Claudiu Pintican, cu două reprezentații, „Soacra cu trei nurori” și „Piatra din casă”, piese adaptate după scrierile lui Ion Creangă și Vasile Alecsandri.
În această lume sordidă avem nevoie și de comedie, care este o specie a genului dramatic considerată facilă, însă aceasta este menită să pună în prim plan tarele și slăbiciunile umane, să ridiculizeze convențiile sociale, cu un singur scop, acela de a dărui bucurie publicului. Fără îndoială, actorii acestei trupe au reușit să stârnească hohote de râs și să încânte auditoriul format din sute de spectatori. Nu pot să fac un clasament, toți actorii au dat dovadă de pasiune și dedicare, de talent, de abilitatea de a se conecta cu publicul și de a transmite emoții, de creativitate și ingeniozitate iar regia spectacolelor a fost inedită. Actorii care au evoluat sunt: Aurora Prodan , Camelia Blidar , Ruxandra Lăzarescu , Dan Cordea , Sanda Savolszky și Mihai Nae . Echipa tehnică a fost formată din Adina Moldovan și ing. Lucian Pintican.
Pentru că bucovineni nu cunosc cine este actorul și regizorul Claudiu Pintican ( actor și la Teatrul Municipal din Baia Mare), menționez câteva din realizările sale, nu pentru a-l ridica în slăvi ci doar în scop de informare: 2000 - Jafet - „Exerciţii de singurătate” - spectacol coupe pe texte de D.R.Popescu şi I.D.Sîrbu - regia artistică Claudiu Pintican - one-man show selectat pentru Gala Tânărului Actor „HOP” - Mangalia; 2006 - Regia artistică şi scenografia - spectacolului “Scaunele” - de Eugene Ionesco - Galactoria - pe scena sălii mari a Teatrul Naţional Cluj-Napoca; 2004 - Teleghin - „Unchiul Vanea” - de A.P.Cehov - regia artistică Gelu Badea - premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar la Festivalul Naţional de Teatru - „TOPFEST” Târgu Mureş; declarat cel mai bun actor al ţării în stagiunea 2003-2004 de către criticul de teatru Mircea Ghiţulescu, în pagina de cultură a Ziarului Financiar; 2017 - Declarat Personalitatea Anului din județul Maramureș - de către Ziarul EMM; 2020 - Medalia pentru excelență în cultură pe anul 2019 - acordată de către Municipiul Baia Mare, în semn de apreciere şi mulţumire pentru activitatea profesională dedicată comunităţii băimărene, pentru efortul depus zi de zi, astfel încât, activitatea culturală să aducă un plus de valoare acestei comunităţi. Actorul a participat și în calitate de manager de proiect, la implementarea proiectelor din perioada 2017-2022, sub egida Asociației Culturale Ararat: Proiectul Festivalul de Arte „Repere, Mituri, Identități” – toate edițiile; Proiectul “Poezia ca Spectacol” - 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - 17 zile, 17 școli, 17 spectacole – ediția I (2021),Cofinanțator: Municipiul Baia Mare; Proiectul „Caravana cu Povești” - „Soacra cu trei nurori”– ediția I (2021), Cofinanțator: Municipiul Baia Mare.;Proiectul “Pe urmele Luceafărului – 17 zile, 17 orașe, 17 spectacole” - ediția I - 4 zile, 4 orașe, 4 spectacole” (2022),Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
Mulțumim Claudiu Pintican pentru dar și har, mulțumim actorilor minunați ai Teatrului Ararat.

Limona Rusu

S-ar putea să vă placă și...

Parteneri media

KissFM      RadioPro   PLUSTV SIGLA 4  TV Sighet logo

Vă așteptăm la spectacolele noastre

Biletele se pot cumpăra de la casieria Casei de Cultură, de luni până vineri, între orele 11 și 15, precum și din foaierul Teatrului Ararat (etajul 1), cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Informații şi rezervări la numărul de telefon: 0740-043 136 / 0723-275 912 / 0723-196 398